Thursday, May 28, 2009

IEEE 802.1x RADIUS Sunucusu Konfigürasyonu

IEEE 802.1x konfigürasyonu yukarıdaki topolojiye göre yapılmıştır:

Senaryo:

  • www.sss61.com etki alanına dahil olan kullanıcılar, PC1 ve PC2 üzerinden, IEEE 802.1x kimlik doğrulamasını kullanarak etki alanına dahil olacaklardır.
  • Aktif dizin Windows 2008 Server üzerine kurulmuştur.
  • RADIUS sunucusu olarak IAS kullanılmıştır. IAS, Windows 2003 Server üzerine kurulmuştur.
  • PC1, HP ProCurve 2848 anahtarına bağlıdı. Anahtarın işletim sistem versiyonu I.10.43'tür.
  • PC2, Cisco 3550 anahtarına bağlıdır. Anahtarın işletim sistem versiyonu 12.1(11)EA1'dir. Anahtarın üzerindeki işletim sistemi c3550-ipservicesk9-mz.122-44.SE6.bin'dir.
RADIUS Sunucusu Konfigürasyonu

Bu konfigürasyonumuzda RADIUS sunucusu olarak Windows IAS sunucusunu kullanacağız. Bunun için önce IAS penceresini açıyoruz:

Burada, RADIUS sunucumuza bağlanacak olan istemcileri tanımlaycağız. Bunun için, açılan pencerede "Internet Authentication Service (Local)" başlığı altında yer alan "RADIUS Clients"a sağ tıklıyoruz ve "New RADIUS Client" seçeneğini seçiyoruz:

Bundan sonra "New RADIUS CLient" penceresi açılır. "Friendly name" kısmına RADIUS sunucumuza bağlanacak olan istemciyi temsil eden bir isim yazıyoruz. Bu örnekte RADIUS istemcimizin ismi "ETHERNET_SWITCH_A" olarak belirlenmiştir. Penceredeki "Client address" kısmına ise RADIUS istemcimizin IP adresini yazıyoruz. Bu örnekte RADIUS istemcisinin IP adresi 192.168.61.61 olarak belirlenmiştir. Bu alana IP adresi yerine RADIUS istemcimizin ismi de yazılabilir. Ama bilgisayarımızın, bir DNS sunucusu üzerinden bu ismi çözebilmesi gereklidir. IEEE 802.1x konfigürasyonu yaptığımız için RADIUS istemcilerimiz, anahtarlama cihazlarımız olacaktır. Bu pencerede yazmış olduğumuz bilgiler, aslında IEEE 802.1x uygulamasında kullanacağımız anahtarlama cihazlarımızın bilgileri olacaktır:

Bundan sonra "Next"e basarak bir sonraki pencereye geçiyoruz. Bu pencerede "Client-Vendor" alanındaki menüden "RADIUS Standard"seçeneğiini seçiyoruz. RADIUS istemcilerimizin, RADIUS sunucumuzla konuşması için bir şifre tanımlamamız gerekmektedir. Bu RADIUS şifresini de penceredeki "Shared Secret" ve "Confirm Shared Secret" alanlarına yazıyoruz. Yazmış olduğumuz şifre, doğal olarak pencerede görünmeyecektir:

"Finish"e basarak IAS sunucumuz üzerinde, RADIUS istemcimizi tanımlamış oluyoruz. "Internet Authentication Service (Local)" başlığının altında "RADIUS Clients"a tıklamak suretiyle, tanımlamış olduğumuz istemciyle beraber tüm RADIUS istemcileri görebiliriz.

Bu şekilde RADIUS istemcimiz olacak olan anahtarımızı, IAS sunucumuz üzerinde tanımlamış olduk. IEEE 802.1x uygulamasına dahil edeceğimizi tüm anahtarlarımızı bu şekilde IAS sunucusu üzerinde tanımlamamız gerekmektedir.

Bundan sonraki yazımızda; Windows 2008 Server üzerindeki bir aktif dizinde yer alan ve IEEE 802.1x uygulamasında dahil edeceğimiz kullanıcılarımız için aktif dizin ayarlarını anlatacağız.

No comments:

Post a Comment