Monday, July 17, 2017

ABD'den Kaspersky'ye Engel

ABD, 2016 başkanlık seçimlerinde, soğuk savaş sonrası Rusya'dan ilk büyük golünü yemişti. Rusya'nın ABD'deki elektronik seçimlere müdahale ettiği çokça konuşulmuştu. Obama "Bunun bedeli olacak. Bazılarını göreceksiniz. Fakat bazılarını göremeyeceksiniz." tarzında bir demeç de vermişti. Obama yönetimi, giderayak bu golü çıkarmaya uğraşmıştı ama maçta zaten uzatmalar oynandığı için, Obama'nın ve ekibinin buna pek de vakitleri olamamıştı.
Trump'ın, belli belirsiz birçok sebepten dolayı, Rusya'nın üzerine gitmeye pek niyeti yok ama ABD'nin devlet refleksi, Rusya'ya bu siber alanda bedel ödetmeye ciddi karar vermiş görünüyor. ABD yönetimi, Trump'a rağmen, Rusya aleyhine bazı adımlar atmaya başladı. Bu durumu tahmin etmek de zor değildi. Bekliyorduk böyle adımlar zaten. Daha da devam edeceğe benziyor.
ABD'nin, Genel Servis Yönetimi (General Services Administration) diye bir birimi varmış. Bu birim, hükümetin bilişim sistemleri konusundaki alımlarına tavsiye veren bir birimmiş özetle. İşte bu GSA, geçtiğimiz günlerde Rusya kaynaklı bir antivirüs yazılım firması olan Kaspersky'yi, "onaylanmış ürün liste"sinden (approved list) çıkardı.
 
Yani, Kaspersky'nin bundan sonra ABD yönetimine bağlı herhangi bir yerde kullanılması artık çok zor. Bu durumun, Kaspersky'nin ABD'deki diğer satışlarını da çok olumsuz etkileyeceği aşikar. Hatta ben, Kaspersky'nin dünya çapında da zarar edeceğini tahmin ediyorum. ABD'nin, dünyada  bu şekilde bir etkisi olması gayet normal. (USA effect.)
 
 
He bizim ülke mi? Bizim ülkede herkes doğuştan şerbetli olduğu için bize bir şey olmaz. Bir bilgisayar virüsü ne yapacak lan bize? Vız gelir, tırıs gider. Yer mi lan böyle virüsleri, mirüsleri Anadolu evladı be? Malveyr olsanız, cirminiz kadar yer yakarsınız leyyn!!! İki hapşurukluk işiniz var zaten! Tükürüğümüzle boğarız! Hadi naş!!! (Hamaset mode ON for decades.)
 
 

No comments:

Post a Comment